Cases

Fyns Maritime Klynge

Maritim indsats virker: flere lærlinge i fynske industrivirksomheder

Flere end 40 nye lærlingepladser i de fynske industrivirksomheder i 2017. Det har uddannelseskoordinator i Fyns Maritime Klynge, Steen Nielsen, skabt i tæt samarbejde med virksomhederne. Det gælder om at sikre branchens fortsatte adgang til kvalificeret arbejdskraft.

 

Skibsmontører, industriteknikere og smede – alle tre er faggrupper, som industrivirksomheder på Fyn og i hele landet har store udfordringer med at rekruttere. Og prognoserne for de kommende år tyder ikke på, at det vender foreløbigt.

 

- Der er et stort behov for at fremtidssikre industriens og den maritime branches adgang til kvalificeret arbejdskraft, hvis Fyn skal fastholde og udvikle sin styrkeposition på området, fastslår Steen Nielsen, uddannelseskoordinator i Fyns Maritime Klynge.

 

Kompetenceudvikling gennem samarbejde

Steen Nielsen har i 2017 arbejdet tæt sammen med de fynske industrivirksomheder om en målrettet indsats, der handler dels om at få etableret flere lærlingepladser og dels om at få synliggjort uddannelses- og karrieremuligheder i metalindustrien og den maritime branche over for de unge, der skal vælge uddannelsesretning.

 

- Virksomhederne er klar over, at de står på en brændende platform, og i mit arbejde oplever jeg stor villighed til at samarbejde om udfordringen og stille praktikpladser til rådighed, siger Steen Nielsen.

 

Virksomhederne tager ansvar

En af de virksomheder, som arbejder tæt sammen med uddannelseskoordinatoren, er værftet FAYARD på Lindø. FAYARD har det seneste år fordoblet antallet af lærlinge, og otte procent af virksomhedens ansatte er i dag lærlinge.

 

- For os er det en nødvendighed at have lærlinge for at kunne opretholde en medarbejderstab på længere sigt. Vi er dybt afhængige af den specialiserede faglærte arbejdskraft som fx maritime smede og skibsmontører, som vi ikke bare kan hente hjem fra udlandet, så det er absolut nødvendigt, at vi selv bidrager til fødekæden, siger Bjørn Wienigk, Senior Project Manager og uddannelsesansvarlig hos FAYARD.  

 

Udsigt til endnu flere praktikpladser

Resultaterne af indsatsen er så gode, at Den Danske Maritime Fond, som delvist finansierer uddannelseskoordinatoren, har valgt at forlænge finansieringen i 2018. Målet er at skabe endnu flere praktikpladser og styrke samarbejdet med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og grundskoler, så flere unge får øjnene op for mulighederne i det Blå Fyn og den fynske metalindustri generelt.

 

Læs mere om Fyns Maritime Klynge

Cluster Excellence Denmark | Havnen 66, Lemvig | Admiralgade 15, 2., Kbh K.| info@clusterexcellencedenmark.dk